Home / Horecamakelaar Blog / Een horecazaak overnemen? Vermijd deze valkuilen

Een horecazaak overnemen? Vermijd deze valkuilen

Een horecazaak overnemen? Vermijd deze valkuilen

Als je de kans krijgt om een goedlopende horecazaak over te nemen dan is dat natuurlijk een droom die uitkomt als je altijd al iets voor jezelf had willen hebben. Maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten voordat je je handtekening zet over een overname overeenkomst. Want de horeca heeft het nog altijd moeilijk, ook al liggen de zware corona jaren inmiddels gelukkig alweer een hele tijd achter ons. Met deze tips maak je een goede start achter de bar of in de keuken van je eigen zaak. Vaak betaal je een bedrag voor ‘goodwill’ als je een zaak overneemt die heel goed loopt en waarvan de eigenaar bijvoorbeeld met pensioen gaat. Zeker als je de bestaande naam wilt overnemen.

Is er voldoende personeel?

Veel horecabedrijven zijn voortdurend op zoek naar nieuw personeel. Zowel in de keuken als in de bediening zijn er vaak doorlopend openstaande vacatures. Als je een zaak overneemt dan kun je vaak ook het zittende personeel overnemen. Maar er is een kans dat sommigen de gelegenheid aangrijpen om te vertrekken omdat ze niet onder een nieuwe leidinggevende willen werken. Als je de personeelsplanning niet rond krijgt, dan begin je al met een achterstand. Begin dus met het voeren van gesprekken met het personeel dat je overneemt of ga op tijd werven voor nieuw personeel.

Hoe zit het met de klandizie?

Het is belangrijk te weten of de zaak genoeg klanten had voor de overname. Als dat het geval is dan kun je het gevoerde beleid voortzetten. Als de vorige eigenaar is gestopt omdat er niet genoeg omzet werd gedraaid dan moet je wellicht nadenken over modernisering of een andere menukaart. Je kunt iets doen met een modern kassasysteem voor de horeca. Zo is het heel modern dat een gast aan zijn tafel op een scherm kan invoeren wat hij wil bestellen. Dit wordt meteen naar de keuken doorgestuurd. Hier zie je dat tafel 8 graag nog een rondje bier wil, of dat tafel 3 voor 2 personen de dame blanche als nagerecht wil bestellen. Je kunt hiermee ook besparen op de kosten voor personeel. Er hoeft immers niemand meer te zijn die in de gaten houdt of een tafel iets wil bestellen. Houd er wel rekening mee dat niet iedereen met zo’n modern systeem kan of wil omgaan. Er zullen altijd mensen zijn die hulp nodig hebben of waar je de bestelling handmatig moet opnemen.

Houd je omzet goed in de gaten

Zeker in het begin is het belangrijk om je behaalde omzet goed te monitoren. Je moet immers weten hoeveel geld eruit gaat en erin komt. Alleen dan weet je of je genoeg verdient om je personeel te betalen en er ook zelf een goede boterham aan over te houden. Houd rekening met belastingen en heffingen die je moet afdragen. Hiervoor moet je bedragen reserveren zodat je geen boetes oploopt vanwege te late betaling. Als de omzet achterblijft bij de verwachting kun je hopelijk tijdig bijsturen om ervoor te zorgen dat de zaak beter gaat lopen. 





Een horecazaak overnemen? Vermijd deze valkuilen

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap