Home / Dienstverlening Blog / Google assistent nu beschikbaar in de Nederlandse taal

Google assistent nu beschikbaar in de Nederlandse taal

Google assistent nu beschikbaar in de Nederlandse taal

Google kennen we voornamelijk van de zoekmachine, wanneer je iets opzoekt online zul je dat waarschijnlijk via Google doen. Deze krachtige zoekmachine ligt aan de basis voor een groot aantal andere diensten waaronder Google Assistent. Door vragen te stellen kan dit digitale hulpje antwoorden zoeken. Je hoeft niet eens te typen want de assistent luistert ook naar jouw stem. En sinds kort verstaat de Google Assistant ook Nederlands! Hoe dat werkt en wat de beperkingen momenteel zijn lees je op deze pagina.o

Wat is Google Assistent?.

Google Assistent is net als de zoekmachine een dienst om informatie op te zoeken online. Het verschil is de spraakherkenning, zo kun je tegen de smartphone of tablet praten. Voorheen was deze dienst nog niet beschikbaar in de Nederlandse taal, dankzij een update voor Android toestellen (minimaal 6.0 Marshmallow) en Apple iOS (minimaal versie 10) kun je in het Nederlands vragen stellen én antwoord krijgen.

Wat kun je met Google Assistent?

In principe is zoeken met de spraakassistent niet zo gek veel anders dan met de zoekmachine waar je moet typen. Toch is het niet hetzelfde als een paar zoektermen inspreken, je kunt namelijk gewone zinnen gebruiken zoals je die in het dagelijks leven ook gebruikt. De assistent past zich aan jou aan, niet andersom. Tenminste, we zitten momenteel nog aan het begin van de Nederlandstalige versie, en die is nog niet zo volledig als de Engelstalige Google Assistant.

Niet alle functies zijn beschikbaar in de Nederlandse taal

De meeste basisfuncties van de Engelstalige versie werken nu ook in de Nederlandse taal, toch is onze assistent nog niet zo “slim”. Verkleinwoorden worden niet altijd herkend om maar een voorbeeld te noemen, en niet iedere zinsconstructie wordt goed begrepen door de app. Helaas kan onze versie geen sprookjes aan kinderen vertellen voor het slapengaan, tenzij je de kids ook meteen wat Engelse les wilt geven. Wat betreft de stem moet je het voorlopig doen met één karakter terwijl je bij de Engelstalige versie uit meerdere stemmen kunt kiezen.

Toch is er veel werk in de Nederlandse versie gestoken, dat mag ook wel met twee jaar wachten na de Engelse versie. Ook onze Oosterburen en Fransozen konden al langer in hun eigen taal tegen de assistent praten. Die extra tijd is te merken door het gebruik van humor in de antwoorden, zo lijkt het af en toe net alsof je met een echt persoon een conversatie hebt. Ook weet de assistent dat je met “Appie” waarschijnlijk Albert Heijn bedoelt, en als je zoekt naar een “Turk” dat je waarschijnlijk trek hebt in Kebab of Shoarma. Google besteed veel aandacht aan kunstmatige intelligentie, daarmee zal de software van deze assistent ook steeds beter worden.

Google Assistent en Home kunnen (nog) niet communiceren

Naast software maakt Google ook hardware, de Nexus lijn smartphones is wellicht het meest bekende voorbeeld. Net als Amazon en Apple heeft ook Google al enige tijd de Google Home, een slimme luidspreker die tevens dienst doet als spraakassistent in een smart home of smart business. Helaas is de Home luidspreker nog niet officieel beschikbaar in Nederland, de Nederlandstalige spraakassistent is daarmee ook niet geschikt voor deze slimme speaker. Je kunt dit apparaat overigens wel bestellen vanuit het buitenland en in de Engelse taal gebruiken. Wanneer de Home echt gelanceerd wordt in Nederland zal de spraakassistent voortaan ook jouw taal spreken.

Acties maken Google Assistent nog slimmer

Omdat Google geen zin heeft om alle functionaliteit zelf te bouwen kunnen er ook acties aan toegevoegd worden van externe partijen. Zo kun je het weerbericht bekijken via Buienradar, een recept opzoeken bij Albert Heijn en het laatste nieuws bekijken via de NOS. Alle bedrijven kunnen acties maken voor dit platform, je kiest zelf van welke functies je gebruik wilt maken.

Gratis maar niet voor niets

De “Actions on Google” zoals het systeem van uitbreidingen heet, is het enige direct commerciële deel van de assistent. De dienst is geheel gratis te gebruiken en je zult geen advertenties te zien krijgen. Bedrijven kunnen door een Action te ontwikkelen uiteraard wel hun producten en diensten bij gebruikers presenteren. Als data bedrijf zal Google wel gebruik maken van alle zoekopdrachten om hun diensten beter af te stemmen op zowel hun klanten als de eindconsument. Bij Google ben je immers als gebruiker het product, dat zal bij de Google Assistent niet anders zijn.

Meer concurrentie, meer keuze

Met een Nederlandstalige Google Assistent kan Google weer een flink stuk marktaandeel van de concurrentie afsnoepen. Uiteraard zullen bedrijven als Amazon met Alexa en Apple met Siri ook niet op hun lauweren blijven rusten.






Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

20-02-2023 - Zo voorkom je diefstal op kantoor
Als je met waardevolle goederen werkt kan het nog wel eens voorkomen dat het personeel daar van wilt profiteren. Het is belangrijk om een aantal algemene regels in acht te nemen om ervoor te zorgen da
Lees meer

27-05-2020 - SeaKing antifouling release system
SeaKing antifouling release systemDe ultieme epoxy fouling release coating. Lage wrijving, superieure afgifte en langdurige nanotechnologie gedreven coating. Bevat geen blik (IV). Gebaseerd op polydim
Lees meer

19-09-2018 - Welke taken kun je overlaten aan een Virtual Assistant?
Het samenwerken met een virtueel assistent (VA) is in Nederland behoorlijk in opkomst. Vooral zelfstandig ondernemers, managers, freelancers en zzp’ers zien in dat een VA op veel vlakken voor ve
Lees meer

30-11-2017 - Energiek de winter door!
Op dit moment leven we in een drukke en hectische maatschappij. De werkdruk in veel bedrijven neemt toe. Het gevolg hiervan is dat veel mensen vermoeidheidsklachten hebben, uitgeput zijn of zich afgeb
Lees meer




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap